header leddel ideal[4]

wet en regelgeving

Wet en regelgeving

U mag niet zomaar Xenon en/of LED verlichting plaatsen in uw voertuig als u dit voertuig wordt gebruikt op de openbare weg.  Alle Xenon en LED verlichting met een H-fitting (als bijvoorbeeld H7, H4, H) zijn niet bestemd voor de openbare weg. Dit is zo vanwege de Nederlandse wetgeving 'Regeling voertuigen' (Artikel 4.1 en 4.2 van de regeling voertuigen) waarin Europese richtlijnen en verordeningen op het gebied van verkeersproducten zijn opgenomen. De wegenverkeerswet 1994 is hier van toepassing.

Deze EU verordening zegt dat zowel Xenon als LED lampen met een H-fitting (aftermarket Xenon verlichting) niet geschikt zijn voor op de openbare weg omdat deze geen gloeidraad hebben. Het gaat hier om alle fittingen die er bestaan. Dit betekent dat deze lampen volgens de Nederlandse regelgeving niet geplaats mogen worden in voertuigen die op de openbare weg rijden omdat deze lampen geen ECE Keurmerk (Europees keurmerk) hebben. 

Het E-merk moet door de fabrikant van de lampen worden aangevraagd en wordt in Nederland door de RDW verleend. Om een E-merk te krijgen keurt de RDW de lamp bijvoorbeeld op lichtintensiteit. Ook voert de RDW tests uit op het gebied van kortsluiting, levensduur en overbelasting.

De lampen zonder E-merk mogen derhalve niet als buitenverlichting toegepast worden op de openbare weg. Het product mag wel als binnenverlichting gebruikt worden. Ook mag u het gebruiken op privéterrein, buiten de openbare weg of op een gesloten circuit (off road gebruik, tuningshows etc).

Het produceren van lampen zonder E-merk door fabrikanten is alleen toegestaan als deze lampen zijn bedoeld voor specifieke doeleinden, bijvoorbeeld voor op een racecircuit. Verkopers mogen geen voertuigverlichting zonder E-merk verkopen als deze is bedoeld voor voertuigen op de openbare weg en zijn dus verplicht te vermelden als een product dat bedoeld is als exterieur verlichting van de auto geen E-merk heeft en derhalve enkel gebruikt mag worden op eigen terrein. Automobilisten zijn verantwoordelijk voor het gebruik van goedgekeurde lampen in hun voertuig. LET OP: Dit product is niet voorzien van een E-Keurmerk en mag derhalve niet als exterieurverlichting toegepast worden op de openbare weg. Het product mag enkel als interieurverlichting en/of enkel op privé terrein of gesloten circuit gebruikt worden. Meer informatie kunt u hier lezen